Co zjeść po nieprzespanej nocy, żeby stanąć na nogi?

przepisy na śniadania

Tydzień temu ćwiczyłaś przy codziennych czynnościach. Teraz może zjesz coś smacznego? Tym razem, zaprosiłam do współpracy Julię z bloga Jaglusia. Julia prowadzi blog kulinarny i przygotowała dla Ciebie cztery propozycje pożywnych śniadań, które postawią Cię na nogi po nieprzespanej nocy 🙂 I mimo, że może Ci się wydawać, że wcale nie chcesz się bawić w gotowanie, to uwierz, że po takim zastrzyku energii, na pewno będziesz mieć dużo więcej energii do działania 🙂

Smacznego!

Placuszki marchewkowe

(porcja dla 1 osoby)

Składniki

  • 3 małe marchewki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • kilka łyżek wody lub mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej kokosowy

Przygotowanie

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Podawać z syropem i sezonowymi owocami (polecam jagody).

placki marchewkowe

Ryż z jabłkami i cynamonem

(porcja dla 1 osoby)

Składniki

  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach i wrzucić na patelnię. Dodać miód i karmelizować przez około 5 minut na małym ogniu. Na patelnię dodać ryż i cynamon. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ryż z cynamonem

Sałatka z gruszką, pistacjami i ricottą

(porcja dla 2 osób)

Składniki

  • 4 duże garście rukoli
  • 2 małe gruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanych pistacji
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki ricotty

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki ricotty
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Gruszkę pokroić na długie paski i ułożyć na rukoli. Małą łyżeczką kłaść porcje ricotty w różnych miejscach. Wszystko polać sosem i posypać pistacjami i słonecznikiem.

sałatka z ricottą

Ciastko orzechowo – bananowe 

(porcja dla 5-6 osób)

Składniki

  • 3 duże banany
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 5 – 6 łyżek masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka (roślinne, zwierzęce)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść orzechów nerkowca do ozdoby
  • opcjonalnie: stewia

Przygotowanie

Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich masło orzechowe, proszek do pieczenia. Wymieszać. Do dużej miski wsypać mąki, dodać masę bananowo – orzechową, wlać mleko. Wszystko wymieszać, aby powstało lejące ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i posypać orzechami nerkowca. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 25 min z termoobiegiem.

ciasto orzechowe

A Ty? Masz jakieś sprawdzone i szybkie przepisy na śniadania? Sałatki? Podziel się ze mną w komentarzu, chętnie skorzystam! 


Odbierz prezent

Zapisz się do blogowego newslettera i odbierz darmowy e-book z pomysłami na zabawy



Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook