Dlaczego warto jeść jarmuż? Badania i przepis na zielony smoothie

Jarmuż należy raczej do mniej popularnych warzyw. Szkoda, bo jest bardzo zdrowy. Najwięcej wartości odżywczych dostarczy nam jarmuż spożywany na surowo - dodany do sałatki lub zielonych koktajli. Dziś mam dla Was przepis na koktajl, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. W czerwcu mamy już dostęp do wielu sezonowych owoców, więc warto z tego korzystać.

Jarmuż należy raczej do mniej popularnych warzyw. Szkoda, bo jest bardzo zdrowy. Dzięki temu, że ostatnio panuje na niego większa moda, można dostać go w coraz większej liczbie warzywniaków i marketów.  Dlatego też chciałabym się z Tobą podzielić przepisem na zielony koktajl i zachęcić do wykorzystywania jarmużu w  Twojej kuchni 🙂

 

Dlaczego warto jeść jarmuż?

    • Jarmuż jest niskokaloryczny (100 gram ma tylko 49 kalorii), możesz więc bez wyrzutów sumienia, zjeść dokładkę 🙂

 

    • Jest bombą witaminową – zawiera duże ilości błonnika, beta-karotenu, żelaza, wapnia, potasu i witaminy: A, B1, B2, B3, B6, E, C, K, kwas foliowy.

 

    • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.

 

    • Wiele badań wykazało, że spożywanie tego warzywa wiąże się z niższymi wskaźnikami zachorowań na nowotwory złośliwe – raka przewodu pokarmowego i raka płuc. Może też obniżać ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego, prostaty i odbytu.

 

    • Jarmuż to też potencjalne źródło czynników, które zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym (stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).

 

    • Ma pozytywny wpływ na układ krążenia – ciekawe badanie, przeprowadzili koreańscy naukowcy, którzy oceniali efekt picia soku z jarmużu u mężczyzn z podwyższonym stężeniem cholesterolu – wprawdzie było ono prowadzone wśród niewielkiej liczby mężczyzn (32) i tylko przez 12 tygodni, ale mimo to, ich badanie wykazało, że regularne spożywane soku z jarmużu korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, a tym samym może być czynnikiem zapobiegającym chorobom sercowo-naczyniowym.

 

    • Dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy poprawi wygląd Twojej cery, włosów i paznokci.

 

Pij na zdrowie 🙂

 

Przepis na zielony smoothie

Najwięcej wartości odżywczych dostarczy nam jarmuż spożywany na surowo – dodany do sałatki lub zielonych koktajli. Dziś mam dla Ciebie przepis na koktajl, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. W czerwcu mamy już dostęp do wielu sezonowych owoców, więc warto z tego korzystać. Możesz spróbować łączyć jarmuż z truskawkami, malinami, czy innymi słodkimi owocami. Ja wykorzystałam raczej dostępne przez cały rok banany i pomarańcze, a do smaku dodałam łyżkę soku z cytryny, bo takie połączenie lubię najbardziej. Ale na pewno jeszcze będę eksperymentować 🙂

Zielony smoothie
 

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka jarmużu
  • 2 szklanki owoców np. jabłko, kiwi, banan, pomarańcze, truskawki, ananas

Zmieszaj wszystkie składniki i zblenduj. Smacznego 🙂

Na podstawie:

Zdrojewicz Z., Kosowski W., Stebnicki M., Stebnicki M. Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, Medycyna Rodzinna, 1, 2016, s.21-25.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.