Zaczynamy sezon rabarbaru. Lubisz? Ja bardzo, ale do tej pory niewiele eksperymentowałam. Jednak w tamtym roku odkryłam ciasto jogurtowe, dzięki czemu w tym roku postanowiłam wypróbować inne przepisy z tym warzywem. Sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, pewnie nawet się nie obejrzymy i już go nie będzie, więc warto teraz skorzystać 🙂 A ma on wiele właściwości zdrowotnych, w tym działanie przeciwnowotworowe. Musisz jednak zwrócić uwagę, by nie sięgać po niego za często, bo utrudnia wchłanianie wapnia. Ma dużo cennych witamin (m.in. C, E, kwas foliowy) i składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez), więc zdecydowanie nie warto, z tego powodu rezygnować z niego w naszej diecie.
Ciasto jogurtowe
Zdecydowany ulubieniec, o którym już nawet pisałam w tamtym roku na blogu podczas pomysłów na piknik. Mimo, że teoretycznie to ciasto można zrobić ze wszystkim, to zdecydowanie z rabarbarem wychodzi najlepsze. Przepis pochodzi ze strony Edyty.
Składniki
- 1,5 szklanki dowolnej mąki – ja daję pełnoziarnistą
- 8 łyżek słodzidła np. syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 220 g maślanki
- 2,5 laski rabarbaru
na kruszonkę:
- 7 łyżek wiórków kokosowych
- 8 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki słodzidła
- 5 łyżek mąki
Masz wszystko? To koniecznie spróbuj – pomyślałam, że nie będę kopiować tego ze strony Edyty – tam jest cały przepis i ja dokładnie robię tak jak jest napisane, krok po kroku i wychodzi przepyszne!
Placki bananowo-rabarbarowe
Nasze odkrycie z tego tygodnia. Bardzo smaczne placki na śniadanie, podpatrzone na Instagramie zdrowiezpomyslem. Wyszły pyszne, słodkie i chrupiące.
Składniki
- 3/4 szklanki dowolnej mąki (np. owsiana)
- pół szklanki mleka np. owsianego
- jeden banan
- pół łyżeczki sody
Zblenduj na gładką masę. Na końcu dodałam garść płatków owsianych i starłam dwie laski rabarbaru na cienkiej tarce. Możesz też pokroić – Dziubdziak wydłubuje zawsze kawałki owoców, więc postanowiłam zetrzeć, żeby nie zastanawiał się, co to jest 😉 Ale w oryginalnym przepisie są kawałki. Wystarczy chwilę usmażyć z obu stron 🙂 Pycha!
Rabarbar pod kruszonką
Taki miks przepisów. Rabarbar po prostu posypałam niewielką ilością cukru, a na górę zrobiłam posypkę z książki z Lidla, ale znalazłam go też teraz w internecie.
Składniki
- 150 g płatków owsianych
- pół limonki (ja daję cytrynę)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
Wystarczy wszystkie składniki na kruszonkę zblendować i posypać czekający w naczyniu żaroodpornym rabarbar. Foremkę warto posmarować cieniutko masłem. Piekłam ok. 20 minut, w 180 stopniach – do momentu, aż rabarbar był miękki, a kruszonka lekko brązowa. Zwykle jemy takie zapiekane jabłka, a rabarbar był fajną, kwaśniejszą odmianą.
Koktajl rabarbarowy
Skorzystałam z przepisu ze strony Anny Lewandowskiej – bardzo szybki, trochę kwaśny, ale nie za kwaśny. Będzie połączeniem rabarbaru i truskawek, na które właśnie teraz przyszła pora 🙂
Składniki
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 100 ml wody
- 1 łyżka słodzidła
Rabarbar pokrój i wrzuć do garnka i gotuj na niewielkiej ilości wody, aż zmięknie do konsystencji musu (u nas to było ok. 15 minut). Kiedy wystygnie dodaj resztę składników i zblenduj. Warto schłodzić go w lodówce.
Owsianka z rabarbarem
Spróbowałam też owsianki z rabarbarem – zwykle gotuję na mleku płatki owsiane (ok. 5 łyżek płatków na szklankę mleka), dodaję słodzidła, cynamon i ścieram jabłko. Teraz pokusiłam się o inny przepis – dodając jajko i banana, ale szczerze mówiąc, jakoś specjalnie nam to nie smakowało – może coś poszło nie tak. Czemu o niej piszę? Bo owsianka to bardzo fajne, sycące i zdrowe śniadanie, a możliwości do jej zrobienia jest mnóstwo, więc jeśli lubisz owsiankę koniecznie spróbuj dodać do niej rabarbar 🙂 U nas w kolejnej odsłonie właśnie będzie klasycznie – płatki, mleko, słodziło i rabarbar. Fajnie kwaskowość rabarbaru przełamuje kokos, więc na pewno posypiemy wiórkami 🙂 Zamiast mleka możesz też spróbować mleczka kokosowego. A może masz już jakąś ulubioną owsiankę rabarbarową?
Wszystko na słodko, bo i na słono, trafiłaś na jakieś przepisy? Widziałam trochę ich w internecie, ale jakoś nie odważyłam się spróbować.
A Ty masz jakieś ulubione przepisy z rabarbarem?
Eh, dalej pamiętam smak tego ciasta pod kruszonką 🙂 Miałam w tym roku zrobić zweganizowaną wersję, ale jeszcze się za to nie zabrałam. Dziękuję serdecznie za polecenie! 🙂
A co do owsianki rabarbarowej to jest ona specyficzna. Można ją lubić albo nie. Pewnie to nie Wasze smaki, więc z pieczonych mogę polecić taką klasyczną z bananem i masłem orzechowym. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni 🙂
ciasto jest przepyszne 🙂 jeśli się nie mylę, polecam je na blogu i fp chyba z 5 raz 😉 bo naprawdę warto. Owsianka z masłem orzechowym brzmi pysznie!! Już znalazłam przepis – jutro robimy – bardzo dziękuję za podpowiedź 🙂