Szybka kolacja – na randkę lub spotkanie z przyjaciółką

pesto z kalarepy

To już drugi wpis z cyklu kampanii Mama na maxa – w tym tygodniu bierzemy pod lupę RELACJE i zachęcamy Cię do wybrania się z partnerem lub przyjaciółką na kolację. Specjalnie z tej okazji zaprosiłam do nas Ewelinę, która prowadzi bloga pysznewege . Znajdziesz tam mnóstwo przepisów – bezglutenowych, wegańskich – ja już sporo upatrzyłam do przetestowania z Dziubdziakiem:)

Ewelina przygotowała dla Ciebie przepis, który możesz wykorzystać właśnie z tej okazji. Będzie zdrowo i szybko, bo kolacja kolacją, ale jeśli zostajesz w domu, pewnie nie chcesz pół dnia spędzić w kuchni 😉 Główną rolę gra tu kalarepa – widziałam ją ostatnio w sklepach i też myślałam co by tu z niej zrobić 🙂 Na pewno na pierwszy ogień pójdzie to pesto. A najlepsze, że na kolacji się nie kończy -możesz przechowywać je w słoiczku, w lodówce do 4 dni i wykorzystywać na kanapki lub jako dip.

Co ugotować na kolację?

Pesto z liści kalarepy

Składniki:

-dwa pęczki liści kalarepy (bez łodyg)

-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

-1/3 szklanki oliwy z oliwek

-3 łyżki pestek z dyni

-garść orzechów nerkowca

-1 łyżeczka miodu

-1 ząbek czosnku

-sól, pieprz

Wykonanie:

Liście kalarepy myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy w malakserze, dodajemy kolendrę, oliwę, pestki dyni, orzechy, miód i posiekany ząbek czosnku. Blendujemy dokładnie. Jeśli Pesto wyjdzie zbyt gęste, możemy dodać jeszcze oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

pesto z kalarepy

Makaron z pesto

Składniki (na 2 porcje):

160 g makaronu orkiszowego

4 łyżki pesto z liści kalarepy

2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Dodajemy pesto, mieszamy dokładnie. Gotowy makaron wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.

Kanapki z pesto

Składniki:

chleb razowy z żurawiną

serek ricotta

pesto z liści kalarepy

siemię lniane

Wykonanie:

Kromkę chleba smarujemy serkiem. Łyżeczką nakładamy pesto, posypujemy siemieniem.

Dip z pesto

Składniki:

-1 szklanka jogurtu naturalnego

-3 łyżki pesto z liści kalarepy

Jogurt mieszamy z pesto. Podajemy z krakersami, pokrojonymi warzywami lub paluszkami grissini.

DSC08434

Na blogu Eweliny znajdziesz wiele innych, pysznych przepisów. Znajdziesz też ją na Facebooku 🙂

Koniecznie daj znać czy kolacja smakowała i wyślij zdjęcia na konkurs konkurs@buggygym.pl 🙂


Zapisz się na Newsletter

Dołącz do moich subskrybentów. Pierwsza dowiesz się o wszystkich wpisach, konkursach i prezentach. Będziesz zawsze na bieżąco!



Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook