Pieczenie z dzieckiem – łatwe i szybkie przepisy – nasze nowości

pieczemy przepisy

Ostatnie dni pogoda nam nie sprzyjała. Deszcz za oknem, do tego zrobiło się strasznie zimno. Taka pogoda zawsze nastraja mnie na gotowanie i pieczenie, zazwyczaj jakiś nowości.  W ostatni weekend trochę czasu spędziłam w kuchni i z piekarnika wyszło kilka naprawdę smacznych rzeczy 🙂 Zawsze szukam prostych przepisów, by jednak połowy dnia nie spędzić w kuchni. Mam dziś dla Ciebie właśnie przepisy na pyszne śniadania, desery lub kolacje – na co będziesz miała ochotę. Mój mały pomocnik też miał sporo zabawy z mąką, przesypywaniem, mieszaniem 🙂

Rogaliki 

Znalezione niedawno, na blogu matczysko.pl – zainteresowała mnie nazwa ciasta, bo nigdy o takiej nie słyszałam – to rogaliki z ciasta kąpanego. Pewnie w innym wypadku, nie pokusiłabym się na robienie rogalików, ale to jakoś mnie przekonało.  Znalazłam je w zeszłym tygodniu i już jedliśmy je dwa razy. Teraz przerwa, bo to jednak słodycz, ale naprawdę pyszna. Środek nadziałam dżemem śliwkowym, a drugim razem wiśniowym. Do oryginalnego przepisu dodałam jednak cukier – 1/4 szklanki, bo dla nas, były za mało słodkie.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 5 g świeżych drożdży
  • kostka masła (ja swoją rozpuściłam przed dodaniem)
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • dżem/marmolada

Jak zrobić?

Połącz wszystkie składniki w misce (bez dżemu 😉 ), pougniataj, tak by wszystkie dokładnie się połączyły. Zawiń w pieluchę tetrową i wsadź do miski z zimną wodą na 25 minut. Po tym czasie dodaj trochę mąki i rozwałkuj na szerokość 1 cm. Wytnij z ciasta trójkąty – okazuje się, że to nie takie proste, ale nawet inny kształt jakoś pozawijałam i jakoś wyglądały 😉 Na każdy trójkąt nałożyłam łyżeczkę domowego dżemu i zawinęłam. Piekłam w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

rogaliki z dżemem

Ciasteczka owsiane

Ten przepis znalazł tata Dziubdziaka na YouTube u Weroniki Domogród i podesłał, bym nie zerknęła. Jak wiesz, bardzo lubię jeść i piec ciasteczka owsiane – zwykle ich zrobienie zajmuje mało czasu, a płatki owsiane są bardzo zdrowe. Po upieczeniu stwierdzam, że musiałyby się znaleźć na liście naszych ulubionych ciasteczek. Przepis trochę zmodyfikowałam – nie miałam orzechów, ale za to miałam masło orzechowe, z którego zrobiłam polewę na ciasteczka. Do polewy dodałam siemię lniane (rozpuściłam na patelni trochę masła orzechowego i zmieszałam z nasionami). W oryginalnym przepisie jest cukier – ja staram się go unikać – zamiast cukru, jeśli słodzę to np. miodem, syropem klonowym, syropem z agawy. Tu użyłam faktycznie cukru trzcinowego, ale nie jak w przepisie 120 g, tylko 2 łyżek i jak dla mnie były bardzo smaczne i słodkie.

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • masło orzechowe
  • siemię lniane

Jak zrobić?

Zmiksuj płatki owsiane, połącz z masłem, białkiem, cukrem i solą.  Wymieszaj i odłóż na chwilę do lodówki, by masa była bardziej zbita. Po tym czasie uformuj ciasteczka i polej masą orzechową. W oryginalnym przepisie, czas pieczenia to 10 minut, w 190 stopniach – ja swoje musiałam piec 25 minut, więc warto zerkać czy już są gotowe.

ciastka owsiane przepis

Pizza

Ten przepis jest już ze mną od lat.  Nigdy nie zdarzyło mi się, by nie wyszło. Zawsze pizza jest bardzo smaczne. Ostatnio odkryłam w lidlu mąkę pszenną luksusową eko, i na niej to ciasto jest jeszcze smaczniejsze – twardsze i bardziej chrupiące. Jak z prawdziwej pizzeri.

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody

Jak zrobić?

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Przełóż do miski, przykryj i przełóż w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie kilka razy jeszcze pougniataj i rozwałkuj na ok. 1 cm. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10 minut. Po 10 minutach posmaruj ciasto sosem pomidorowym (ja rozpuszczam łyżkę masła, podsmażam ząbek czosnku, dodaję passatę pomidorową, startą paprykę i przyprawy: pieprz, oregano). Na to ser i ulubione dodatki – u nas najczęściej salami, kukurydza, szpinak. Pieczemy kolejne 10 minut.

prosta pizza

Chleb z garnka

Przypięta zakładka, aż prosiła się o usunięcie…Chleb czekał na swoją chwilę od stycznia. Na co dzień nie jemy pszennego chleba, więc jakoś tak odkładałam i odkładam, aż w końcu pomyślałam, że jeśli pszenny to najlepszy, więc upiekę sobie sama 🙂 Historia z pieczeniem mojego chleba bynajmniej, nie była to tej pory usłana różami. A to zakalec, a to spalony, nie wyrasta, rozwala się przy krojeniu. Trochę tych prób było i za każdym razem coś nie tak. To pierwszy chleb, który wygląda jak chleb 😉 i tak też smakuje.

Przepis znalazłam u Szalonooka.

Składniki

  • 750 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżeczki soli (ja dałam 1, następnym razem dam dwie)

Jak zrobić?

Połącz w misce drożdże i wodę i pomieszaj aż się połączą. Dodaj olej, sól, cukier i mąkę i wymieszaj. Odstaw do lodówki – na przynajmniej 8 h (u nas cała noc). Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i wyrób je. Wsadź do nowej miski (żeby była cieplejsza) i odstaw na minimum 40 minut, by drożdże wyrosły. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, razem z garnkiem, w którym będziesz piekła chleb (jeśli nie masz okrągłego garnka, możesz go upiec w naczyniu żaroodpornym – tak zrobiła Szalonooka).

Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem i przełóż do nagrzanego garnka. Piecz 35 minut pod folią, a następnie 20 minut bez przykrycia (tak jest w oryginale i dla mnie to ciut za krótko, bo wolałabym mocniej wypieczony chleb – następnym razem dodam jeszcze 10-15 minut).

chleb z garnka

Chleb ziołowy

A ten przepis podesłała mi koleżanka 🙂 Ma dwóch maluchów i z gotowaniem zwykle zależy jej na czasie, więc wiedziałam, że ten chleb na pewno nie będzie trudny do zrobienia. I jest pyszny! To przepis na Thermomix, ale my nie mamy  – wyrobiłam ciasto dosłownie chwilkę i wyszedł naprawdę warty polecenia.

Składniki

na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • 25 oleju

na masło:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 15 g natki pietruszki
  • 60 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić?

Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj przez chwilę. W osobnym naczyniu zrób masło – zmiksuj wszystkie składniki. Rozwałkuj ciasto i posmaruj masłem ziołowym. Pokrój w paski i pozawijaj w harmonijkę. Przełóż do keksówki i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, w 200 stopniach.

chleb ziołowy

Co wybierasz na pierwszy ogień? Wszystko jest pyszne 🙂

 


Zapisz się na Newsletter

Dołącz do moich subskrybentów. Pierwsza dowiesz się o wszystkich wpisach, konkursach i prezentach. Będziesz zawsze na bieżąco!



Komentarze:

  • Cieszę się, że smakowały! Ja cukru nie dodaję, bo zazwyczaj mam słodkie nadzienie i wolę zjeść więcej 😛 oszukuję się, że jak ciasto bez cukru to w boczki nie pójdzie 😀

    • Może nasz dżem był mniej słodki 🙂 Pewnie tak jest z tym cukrem 😛 z kolej ja sobie tłumaczę, że jak na co dzień nie cukrujemy, to jak grzeszyć rogalikami to z cukrem 😉 Pewnie za tydzień znowu będą u nas na deser – faktycznie uzależniają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook