Owsiane na zdrowie – zdrowe ciasteczka x 4

Były już ulubione zupy, były placki, teraz pora na ciastka?Bazą każdego przepisu są płatki owsiane. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Płatki owsiane są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamin, a do tego w ciastach lub w połączeniu z owocami będą pysznym posiłkiem lub przekąską. Chciałabym Ci dziś pokazać kilka naszych ulubionych przepisów.

Ciasteczka bananowe

To pierwsze ciastka, jakie podałam Dziubdziakowi. Szybszych do zrobienia jeszcze nie znalazłam.

Składniki

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (ze względu na to, że zazwyczaj jest ona słodzona, na początku jej unikałam. Dodawałam kawałki jabłka, suszonych moreli lub innych owoców, jakie miałam pod ręką. Zdarzyło się, że dodałam też marchewkę.)

Jak zrobić?

Wystarczy rozgnieść banana widelcem i wszystko wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 12 minut.

Ciasteczka z żurawiną

Te ciastka gościły u nas do tej pory najczęściej. Były jednymi z pierwszych, jakie wypróbowałam i się sprawdziły. Zamiast żurawiny, dawałam już jabłko, suszone morele, rodzynki i zawsze wychodzą bardzo smaczne. Przepis pochodzi ze strony Ala’Antkowe BLW.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • garść suszonej żurawiny/moreli/jałko
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych lub migdałowych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka

Jak zrobić?

Wymieszaj wszystkie składniki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut.

Ciasteczka malinowe

Trochę słodkawe, trochę kwaśniawe. Mi podeszły średnio, ale Dziubdziak wyjadł wszystko, co upiekłam (zawsze robię przepisy z pół porcji). Na pewno warto ich spróbować. Przepis znalazłam w książce Anny Lewandowskiej.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 125 g malin
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Jak zrobić?

Wszystkie składniki wymieszaj. Piecz w 180 stopniach, przez 15 minut.

Ciasteczka migdałowo-kokosowe

Nasze ostatnie odkrycie z kwestii smaku. Nie doszłam do stanu idealnego, bo ciasteczka nieco się rozwalają, ale w niczym to nie przeszkadza. Są jednymi z pyszniejszych ciastek i zajada się nimi cała rodzina.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny
  • 125 g masła
  • 2 lub 3 łyżki miodu (w oryginalnym przepisie są 3, ja dałam 2 i były słodkie w sam raz 🙂 )

Jak zrobić?

Wszystkie suche składniki wymieszaj. W garnku roztop masło z miodem i 1 łyżką wody. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut (są nieco twardsze, gdy wystygną).

To najlepsze przepisy, jakie udało mi się znaleźć i jakie pieczemy od ponad roku.

A Ty masz jakieś ulubione ciastka? Chętnie spróbuję czegoś nowego 🙂

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Ekologia

    Ten Twój mix ciasteczek owsianych jest po prostu niesamowity! Wczoraj właśnie miałam okazje zrobić go dla naszej całej rodzinki do sobotniej, popołudniowej kawki i wszystkim bardzo smakowały, ściskam <3

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.