Lato tamtego roku pamiętam bardzo dobrze. Rozpływaliśmy się z Dziubdziakiem, a w mieszkaniu było ponad 30 stopni. W tym roku, fala upałów znów powoli nas zalewa, dlatego trzeba sobie z tym jakoś radzić. Kto by wtedy myślał o samodzielnie zrobionym mrożonym, orzeźwiającym napoju 🙂 Ale w tym roku jest już spokojniej, więc zapraszam Cię na post o czterech moich ulubionych orzeźwiających napojach, które sprawdzą się podczas upałów 🙂 To fajna odmiana dla wody, którą akurat w ciągu upalnego dnia wypijam litrami. Woda to najzdrowszy wybór, ale raz na jakiś czas pyszny orzeźwiający (i ciut bardziej kaloryczny) napój nie zaszkodzi, a na pewno wypicie go sprawi dużo przyjemności i schłodzi zmęczony upałem organizm.
Kawa mrożona
Składniki
- kawa – kawa z ekspresu lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w szklance wrzątku
- łyżeczka brązowego cukru (możesz zastąpić stewią, ksylitolem lub zrezygnować z dosładzania). Ja prawie w ogóle w kuchni cukru nie używam, ale akurat mam słabość do słodkiej kawy, więc w jej przypadku cukru nie odmawiam
- mleko 2% – pół szklanki (jeśli lubisz mleko roślinne na pewno też się tutaj sprawdzi. Ja bardzo lubię mleko migdałowe i kokosowe – wtedy też nie potrzebuję cukru)
- lody waniliowe – 1 gałka
- kostki lodu
- do posypania np. gorzka czekolada, wiórki kokosowe, cynamon
Jak zrobić?
- Zalej kawę 250 ml wrzątku i zostaw do ostudzenia.
- Dodaj do kawy mleko, kostki lodu, cukier i zblenduj.
- Dodaj gałkę lodów waniliowych i posyp ulubionym dodatkiem.
Herbata mrożona
Składniki
- 2 torebki czarnej herbaty
- 4 szklanki wody
- 2 brzoskwinie, pokrojone na kawałki
- 1 łyżka miodu
- kostki lodu
Jak zrobić?
- Zalej saszetki herbaty litrem wrzątku (parz około 3-4 minuty) i zostaw do ostudzenia.
- Dodaj łyżkę miodu (lub więcej, w zależności od tego, jak słodką herbatę lubisz)
- Tak przygotowaną herbatą zalej pokrojone brzoskwinie.
- Wstaw do lodówki na 1-2 h.
- Przed podaniem dodaj kostki lodu i udekoruj plasterkiem cytryny.
Lemoniada
Składniki
- 2 szklanki wody
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
Jak zrobić?
- Wszystkie składniki miksujemy.
- Przelewamy przez sitko.
- Nalewamy do szklanki, dekorujemy cytryną i np. listkami świeżej mięty lub bazylii.
Koktajl arbuzowy
Składniki
- ćwiartka arbuza
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka brązowego cukru (lub miodu) – bez cukru też jest bardzo dobre, ale z – przepyszne 😉
- kostki lodu
Jak zrobić?
- Obierz arbuza ze skóry, usuń pestki. Wyjmij miąższ i przełóż do blendera.
- Dodaj sok z cytryny i cukier.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
Smacznego! 🙂
A jakie są Twoje ulubione napoje podczas upałów?
Wszystko takie proste, a jakie pyszne! Dzisiaj zrobię arbuzowy 🙂
Świetne przepisy! Jestem uzależniona od kawy, więc na pewno przetestuję 😉
Ale mi narobiłaś smaka na lemoniadę 😀
Muszę w tym roku zrobić koktajl arbuzowy, wygląda pysznie:)
Kawy mrożonej w zeszłe lato piłam dużo, ale nie wpadłam na to, żeby zrobić inne napoje. Na pewno wykorzystam Twoje przepisy. Pozdrawiam