Dlaczego warto jeść jabłka? Nasze superfood

W pogoni za zdrowym odżywianiem, szukaniem nowości, często zapominamy, że wiele tzw. superfoods mamy u siebie. Nasze polskie jabłka są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Są łatwo dostępne i niedrogie. Jabłko to symbol zdrowia. Jak mówi znane przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". Czy jabłka są zdrowe? Szczerze? Wiedziałam, że tak. Ale że zapobiegają tylu chorobom? Dowiedziałam się dopiero podczas przygotowywania dla Ciebie postu. Sprawdź ze mną, dlaczego warto po nie sięgnąć.

W pogoni za zdrowym odżywianiem, szukaniem nowości, często zapominamy, że wiele tzw. superfoods mamy u siebie. Nasze polskie jabłka są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Są łatwo dostępne i niedrogie. Jabłko to symbol zdrowia. Jak mówi znane przysłowie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”.

Czy jabłka są zdrowe? Szczerze? Wiedziałam, że tak. Ale że zapobiegają tylu chorobom? Dowiedziałam się dopiero podczas przygotowywania dla Ciebie postu. Sprawdź ze mną, dlaczego warto po nie sięgnąć 🙂

Dlaczego warto jeść jabłka?

  • korzystnie wpłyną na układ sercowo-naczyniowy, w tym na ciśnienie tętnicze,
  • mają działanie przeciwnowotworowe – naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego dowiedli, że regularne jedzenie jabłek obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Może być to związane z wysoką zawartością flawonoidów, które głównie znajdują się w skórce jabłka. Inni badacze wykazali, że jedzenie jabłek może mieć działanie ochronne przeciw nowotworom wątroby, sutka i prostaty,
  • badacze z USA dowiedli, że systematyczne picie soku z jabłek może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera. Badania pokazują, że choroba ta, to nie tylko kwestia czynników genetycznych, ale również diety,
  • obniżą ryzyko choroby Parkinsona,
  • w Australii przeprowadzono badanie, w którym sprawdzano wpływ spożywanej żywności na rozwój astmy. Co się okazało? Że wśród owoców tylko jabłka i gruszki zapobiegają i zmniejszają nasilenie astmy,
  • obniżą ryzyko cukrzycy typu 2. Takie działanie potwierdza wiele badań. W jednym z nich, określono dokładnie procent obniżenia tego ryzyka – w przypadku zjedzenia 2-6 jabłek w tygodniu, ryzyko cukrzycy typu 2 zmniejsza się o 27%,
  • wspomogą odchudzanie – częstość występowania otyłości u dzieci podnosi ryzyko występowania otyłości w dorosłym życiu i związanych z nią chorób. Wśród dzieci w wieku 10-16 lat, z nadwagą i otyłością, przeprowadzono badanie, które miało na celu zbadanie potencjału jabłka, jako przekąski zmniejszającej masę ciała i tym samym ryzyko chorób związanych z nadwagą i otyłością. Jak pewnie się spodziewasz spożywanie owoców, w tym jabłek ma korzystny wpływ na przyszłe ryzyko rozwinięcia się chorób przewlekłych m.in. chorób układu krążenia i kontrolowanie wagi. Z kolei w Brazylii przebadano otyłe kobiety, które przez 12 tygodni były na diecie opartej na jabłkach, gruszkach i ciastkach owsianych. U kobiet, które spożywały owoce pojawiła się satysfakcjonująca utrata wagi. Przy spożywaniu ciastek była ona nieistotna.
  • zmniejszają ryzyko udaru mózgu,
  • zapobiegają jaskrze i zaćmie, które stanowią poważne zagrożenie dla wzroku,
  • chronią przed zrzeszotnieniem kości,
  • zmniejszają ryzyko próchnicy – dzięki żuciu i gryzieniu jabłek pobudzamy wydzielanie śliny, tym samym działamy bakteriobójczo,
  • wzmacniają odporność.

    Jedno małe jabłko to tylko 52 kalorie. A ogromne źródło witaminy C, potasu, fosforu i błonnika.

Zawierają wiele cennych składników odżywczych, antyoksydantybłonnik, potas, witaminę C, fosfor, wapń, magnez, witaminy z grupy B i wiele innych.

Jabłko jako przekąska, deser czy obiad?

Jabłka mogą być osobną przekąską, częścią dania obiadowego, albo składnikiem jakieś słodkości. Placki z jabłkami, racuchy, pieczony ryż, szarlotka, surówka z jabłka i marchewki, sok jabłkowy, mus, kompot, pieczone jabłka.

Pewnie jeszcze długo można wymieniać potrawy, w których wykorzystujemy jabłka. Ja chyba jestem trochę nudna, bo najbardziej lubię surowe jabłka. Po prostu na przekąskę, deser lub drugie śniadanie. Choć i z sok z jabłek należy do jednego z moich ulubionych.

A jakie jest Twoje ulubione danie z jabłkami?

Na podstawie:

1. Zdrojewicz Z.,Cabała K., Pypno D., Bugaj B.Jedz jabłka – będziesz zdrowszy,Medycyna Rodzinna, 3, 2015, s.131-136.

2. Effects of apple snacking on body weight status and metabolic profiles of overweight and obese children –http://www.fasebj.org/content/30/1_Supplement/687.6.abstract?sid=33bdf5c9-13f6-4dc1-b150-05980475867d

Join the Conversation

18 Comments

  1. Świetnie, o witaminach i minerałach wiedziałam, jako fanka i „pocąca się” z Chodakowską wiedziałam też o stosunkowo niskiej kaloryczności, pomijając cukry, ale ok nie jadamy owoców na wieczór 😀 Ale tyle pro – zdrowotnych działań? Nie miałam pojęcia… Choć powiem jedno, pamiętam dobre polskie jabłka…a teraz jakieś hybrydy gruszkowe 🙁 Uwielbiam papierówkę i szarą renete

    1. says: dziubdziak

      Ja najbardziej lubię jabłka z naszego ogrodu, jeszcze przedwojennej jabłonki. Niestety nie jest duża i zwykle sporo dokupujemy. Fakt, że ciężko jest trafić na naprawdę dobre 🙁

    1. says: dziubdziak

      Wiele badań wykazuje prozdrowotne działanie samej skórki jabłka np. przy jaskrze to właśnie roślinne barwniki zawarte w skórce będą jej zapobiegać. Jeśli chodzi o działanie przeciwnowotworowe, podejrzewa się, że wynika ono z ich właściwości przeciwutleniających – a przeciwutleniacze głównie też znajdziesz w skórce. Ale gotowane jabłka też mają sporo właściwości prozdrowotnych, także myślę, że warto jeść je w każdej postaci 🙂 A gotować i piec możesz ze skórką.

  2. says: Metis

    Jabłka są faktycznie mocno niedocenianie u nas. Trzeba tylko zwracać uwagę na opryski, bo niestety jabłka są jednymi z mocniej traktowanymi chemikaliami 🙁

  3. says: Kosmet-ola

    Jabłka to u mnie podstawa jeśli chodzi o owoce. W ciągu dnia musi być przynajmniej jedno. Aż szkoda nie korzystać z jego prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza, że są dostępne o każdej porze roku;)

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.