Lubisz awokado? Przyznam, szczerze, ja niespecjalnie przepadałam. Próbowałam w kilku przepisach, ale nie mogłam się przekonać. Czasem robiłam z niego pastę na kanapkę, czasem dodajemy do sałatki, smoothie.
Zdecydowanym ulubieńcem w tym temacie, stało się awokado w formie deseru! Już kiedyś próbowałam zrobić coś podobnego, Pamiętam, że wiele osób chwaliło, że jest to taka domowa nutella. Ale jakoś mi nie wychodziło. Aż w końcu trafiłam na przepis Jadlonomia na mus czekoladowy. Jeśli nie przepadasz, za tym owocem, spróbuj, go właśnie w tej wersji. Może się przekonasz? Pod przepisem zebrałam też dla Ciebie garść informacji o wartościach odżywczych awokado – a jest tego naprawdę dużo. Prawdziwe kakao też jest zdrowe, więc raz na jakiś czas można sobie na taki deser pozwolić 🙂
Przepis na czekoladowy deser
Składniki
W oryginalnym przepisie, składniki podane są na 1-2 porcje. Dla mnie to znacznie za dużo – spokojnie dzielimy się na 3 osoby.
- 1 dojrzałe awokado (to bardzo ważne, by było ono już miękkie. Twardego nie da się tak dobrze zblendować i smak też jest inny)
- 3 łyżki kakao (i faktycznie muszą być 3. Próbowałam dać 2 i smak od razu był inny)
- 2 łyżki słodzidła (ja robiłam z syropem klonowym)
- 2 łyżki mleka (nam smakuje ze śmietanką 30% – niestety więcej kalorii 😉 ale w smaku jest lepsze)
Jak zrobić?
Obierz awokado ze skórki, wyciągnij pestkę i resztę owocu wsadź do miski. Dodaj kakao, słodzidło, mleko i zblenduj na gładką masę. Górę możesz ozdobić owocami, orzechami lub czymś innym, co pasuje Ci do czekolady.
PS. Awokado może być też dodatkiem do smoothie – zwiększy uczucie sytości i sprawi też, że koktajl będzie nie tylko bogatszy w witaminy, ale konsystencja będzie bardziej kremowa.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado to bardzo zdrowy owoc. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy: B1, B2, B3, C, E ,K, kwas foliowy, a oprócz tego m.in. w żelazo, potas, cynk. Ma pozytywny wpływ na zdrowie – wpływa bardzo dobrze na układ krwionośny, serce, poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami, dobrze wpływa na wzrok.
Awokado to bardzo kaloryczny owoc – 1 średnie awokado ma 130 kalorii, ale tłuszcze, które zawiera są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, więc nie warto się tego obawiać. Co więcej awokado przedłuża uczucie sytości , więc później zjesz mniej i bilans wyjdzie na 0 🙂
Awokado pomoże też pozbyć się toksyn z organizmu – dzięki obecność glutationu neutralizuje wolne rodniki. Opóźni procesy starzenia, poprawi wygląd naszej cery i paznokci. Dzięki zawartości kwasu foliowego przyda się w diecie przyszłych mam. Poprawi naszą koncentrację, kiedy jesteśmy zmęczone, brakuje nam snu – awokado jest wręcz stworzone dla mam 😉