Dzień z rabarbarem – sprawdzone przepisy na słodkie śniadania i desery

Zaczynamy sezon rabarbaru. Lubisz? Ja bardzo, ale do tej pory niewiele eksperymentowałam. Jednak w tamtym roku odkryłam ciasto jogurtowe, dzięki czemu w tym roku postanowiłam wypróbować inne przepisy z tym warzywem. Sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, pewnie nawet się nie obejrzymy i już go nie będzie, więc warto teraz skorzystać 🙂 A ma on wiele właściwości zdrowotnych, w tym działanie przeciwnowotworowe. Musisz jednak zwrócić uwagę, by nie sięgać po niego za często, bo utrudnia wchłanianie wapnia. Ma dużo cennych witamin (m.in. C, E, kwas foliowy) i składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez), więc zdecydowanie nie warto, z tego powodu rezygnować z niego w naszej diecie.

Ciasto jogurtowe

Zdecydowany ulubieniec, o którym już nawet pisałam w tamtym roku na blogu podczas pomysłów na piknik. Mimo, że teoretycznie to ciasto można zrobić ze wszystkim, to zdecydowanie z rabarbarem wychodzi najlepsze. Przepis pochodzi ze strony Edyty.

Składniki

  • 1,5 szklanki dowolnej mąki – ja daję pełnoziarnistą
  • 8 łyżek słodzidła np. syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 220 g maślanki
  • 2,5 laski rabarbaru

na kruszonkę:

  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki słodzidła
  • 5 łyżek mąki

Masz wszystko? To koniecznie spróbuj – pomyślałam, że nie będę kopiować tego ze strony Edyty – tam jest cały przepis i ja dokładnie robię tak jak jest napisane, krok po kroku i wychodzi przepyszne!

Placki bananowo-rabarbarowe

Nasze odkrycie z tego tygodnia. Bardzo smaczne placki na śniadanie, podpatrzone na Instagramie zdrowiezpomyslem. Wyszły pyszne, słodkie i chrupiące.

Składniki

  • 3/4 szklanki dowolnej mąki (np. owsiana)
  • pół szklanki mleka np. owsianego
  • jeden banan
  • pół łyżeczki sody

Zblenduj na gładką masę. Na końcu dodałam garść płatków owsianych i starłam dwie laski rabarbaru na cienkiej tarce. Możesz też pokroić – Dziubdziak wydłubuje zawsze kawałki owoców, więc postanowiłam zetrzeć, żeby nie zastanawiał się, co to jest 😉 Ale w oryginalnym przepisie są kawałki. Wystarczy chwilę usmażyć z obu stron 🙂 Pycha! 

ciasto z rabarbarem

Rabarbar pod kruszonką

Taki miks przepisów. Rabarbar po prostu posypałam niewielką ilością cukru, a na górę zrobiłam posypkę z książki z Lidla, ale znalazłam go też teraz w internecie.

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • pół limonki (ja daję cytrynę)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego

Wystarczy wszystkie składniki na kruszonkę zblendować i posypać czekający w naczyniu żaroodpornym rabarbar. Foremkę warto posmarować cieniutko masłem. Piekłam ok. 20 minut, w 180 stopniach – do momentu, aż rabarbar był miękki, a kruszonka lekko brązowa. Zwykle jemy takie zapiekane jabłka, a rabarbar był fajną, kwaśniejszą odmianą.

Koktajl rabarbarowy

Skorzystałam z przepisu ze strony Anny Lewandowskiej – bardzo szybki, trochę kwaśny, ale nie za kwaśny. Będzie połączeniem rabarbaru i truskawek, na które właśnie teraz przyszła pora 🙂

Składniki

  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka słodzidła

Rabarbar pokrój i wrzuć do garnka i gotuj na niewielkiej ilości wody, aż zmięknie do konsystencji musu (u nas to było ok. 15 minut). Kiedy wystygnie dodaj resztę składników i zblenduj. Warto schłodzić go w lodówce.

koktajl z rabarbarem

Owsianka z rabarbarem

Spróbowałam też owsianki z rabarbarem – zwykle gotuję na mleku płatki owsiane (ok. 5 łyżek płatków na szklankę mleka), dodaję słodzidła, cynamon i ścieram jabłko. Teraz pokusiłam się o inny przepis – dodając jajko i banana, ale szczerze mówiąc, jakoś specjalnie nam to nie smakowało – może coś poszło nie tak.  Czemu o niej piszę? Bo owsianka to bardzo fajne, sycące i zdrowe śniadanie, a możliwości do jej zrobienia jest mnóstwo, więc jeśli lubisz owsiankę koniecznie spróbuj dodać do niej rabarbar 🙂 U nas w kolejnej odsłonie właśnie będzie klasycznie – płatki, mleko, słodziło i rabarbar. Fajnie kwaskowość rabarbaru przełamuje kokos, więc na pewno posypiemy wiórkami 🙂 Zamiast mleka możesz też spróbować mleczka kokosowego. A może masz już jakąś ulubioną owsiankę rabarbarową?

Wszystko na słodko, bo i na słono, trafiłaś na jakieś przepisy? Widziałam trochę ich w internecie, ale jakoś nie odważyłam się spróbować.

A Ty masz jakieś ulubione przepisy z rabarbarem?

Join the Conversation

2 Comments

  1. Eh, dalej pamiętam smak tego ciasta pod kruszonką 🙂 Miałam w tym roku zrobić zweganizowaną wersję, ale jeszcze się za to nie zabrałam. Dziękuję serdecznie za polecenie! 🙂

    A co do owsianki rabarbarowej to jest ona specyficzna. Można ją lubić albo nie. Pewnie to nie Wasze smaki, więc z pieczonych mogę polecić taką klasyczną z bananem i masłem orzechowym. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni 🙂

    1. says: dziubdziak

      ciasto jest przepyszne 🙂 jeśli się nie mylę, polecam je na blogu i fp chyba z 5 raz 😉 bo naprawdę warto. Owsianka z masłem orzechowym brzmi pysznie!! Już znalazłam przepis – jutro robimy – bardzo dziękuję za podpowiedź 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.